problem z ntldr

Wszystko co się tyczy systemu operacyjnego Windows. Tak zwana codzienność ;)

problem z ntldr

Postprzez maxior_85 » Śro Wrz 02, 2009 11:15

witam mam ponownie problem z kompem, zeby bylo zabawnie zdarzylem go odebrac z serwisu. kilka dni temu w serwisie sformatowali mi dysk c i dzis chcialem ponownie zainstalowac sysytem, ale wyskakuje mi ze brakuje pliku ntldr i niesttey probowalem juz ustawiac w biosie rozruch na cd rom ale niestety bez skutku moj naped nie czyta plytki i powraca caly czas do tego ze brakuje pliku ntldr.
od razy mowie ze nie moge sie dostac do konsoli

ps czytalem na forach innych o tym ale niestety nie moge poradzic sobie moze ktos mi pomoze.
maxior_85

Dołączenie: Nie Sie 09, 2009 12:32

Re: problem z ntldr

Postprzez canine » Śro Lis 18, 2009 23:21

Witam,
Pewnie już za późno, ale napisze może się komuś przyda.
Ewidentnie brakuje zainstalowanego systemu czyli komunikat brak ntldr jak najbardziej na miejscu.

Powalczyć należałoby z wykrywaniem cd-romu.
1. Sprawdzić czy widać napęd w biosie. (jeśli nie to trzeba by zajrzeć do pc'ta i zbadać problem organoleptycznie np. tasiemka, nie właściwa zworka master.slave itp. itd.)
2. Koniecznie trzeba ustawić w biosie aby pc'et bootował się z cd-romu. (albo ustawić w biosie, albo przy startowaniu pece'ta wciskać F12 lub F2 lub inny skrót)
3. Przy uruchamianiu i w momencie kiedy jest płytka w napędzie z systemem operacyjnym należy zwrócić uwagę czy pojawia się komunikat "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z CD ...". Jeśli się pojawia to należy nacisnąć dowolny klawisz i na 100% zacznie się instalować system. (Choć nie powinien się pojawiać ten komunikat jeśli dysk jest sformatowany tylko od razu powinien instalować się system.)

Reasumując i zastanawiając się nad tym problemem stawiam, iż w tym przypadku na 49,5% jest problem hardwerowy czyli np niepodpięta tasiemka do napedu lub uszkodzony napęd lub uszkodzona sama tasiemka lub inne możliwe hardwerowe usterki.
Natomiast kolejne 49,5% stawiam na błędne ustawienia bootowania w biosie.

Pozdrawiam i powodzenia
canine

Dołączenie: Pią Mar 20, 2009 23:51

Powróć do Windows

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość