Plik startowy programów.

Wszystko co się tyczy systemu operacyjnego Windows. Tak zwana codzienność ;)

Plik startowy programów.

Postprzez Renzo » Pon Lut 08, 2010 18:05

Witam,

Mam pytanie, a mianowicie widziałem kiedyś poradnik w którym pokazano jak utworzyć plik "startowy" różnych programów.
Najpierw piszemy w notatniku odpowiednie komendy do uruchomienia programow, po czym zmieniamy rozszerzenie pliku z .txt jakies inne, którego nie pamiętam. Po kliknięciu tak utworzonego pliku włączają się programy które w nim zapisaliśmy. Chciałbym aby po kliknięciu na ten plik włączyła się gra i zgasiła przeglądarka... Jeżeli ktoś wie o co mi chodzi to bardzo proszę o pomoc!

Z góry dziekuję i pozdrawiam, Renzo.
Renzo

Dołączenie: Pon Lut 08, 2010 18:02

Re: Plik startowy programów.

Postprzez canine » Nie Lut 21, 2010 01:38

Witam,
Rozszerzenie o którym mówisz to *.bat lub *.cmd

Co do sposobu się zgadza zapisujesz parę komend dosowych zapisujesz plik z odpowiednim rozszerzeniem i później tylko klikasz na taki plik i ci się samo wszystko wykonuje.

Aby "zgasić" wyłączyć jakiś program będziemy potrzebowali narzędzia pt. pskill można go ściągnąć z tej strony http://technet.microsoft.com/en-us/sysi ... 96683.aspx. Rozpakowujemy archiwum i kopiujemy plik pskill.exe do katalogu C:\WINDOWS\system32 Po pierwszym uruchomieniu pskill.exe trzeba będzie zaakceptować warunki umowy używania tego oprogramowania, ale tylkoza pierwszym razem.

Ok a teraz przykład: (otworzę adobe readera a wcześniej zamknę przeglądarkę firefox)
---
pskill.exe Firefox.exe
"C:\Program Files\Adobe\Reader 9.0\Reader\AcroRd32.exe"
---

Mała podpowiedź warto dodać sobie na samym końcu w trzeciej linijce "pause" dzięki tym poleceniu można zatrzymać okno cmd i widzieć czy coś się wykonało poprawnie czy nie.

Dla ambitnych mała podpowiedź listę dostępnych komend można znaleźć w systemie wybierając start->run tu wpisujemy cmd wciskamy enter i w wierszu poleceń wpisujemy help i mamy listę komend.

Pozdrawiam i powodzenia
canine

Dołączenie: Pią Mar 20, 2009 23:51

Powróć do Windows

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość