Jak poznac haslo admina?

Wszystko co się tyczy systemu operacyjnego Windows. Tak zwana codzienność ;)

Jak poznac haslo admina?

Postprzez Polaris32 » Pon Lut 08, 2010 12:48

Witam.Mam problem z nowym laptopem...ale od początku,moja pani na kursie o profilu informatycznym otrzymała nowego laptopa i oczywiście wszystko jest poblokowane do końca kursu ( to chyba nikomu by nie odpowiadało :) ) i męczę się by uzyskać to hasło próbowałem już wielu programów typu antexp, saminside lecz wiadomo że bez wejścia na koncie admina na nic się zdają więc próbowałem przez płyte bootowalną z linuksa programem ophcrack-xp-livecd lecz okazał się za słaby,uzyskałem tylko tyle że spisałem LM Hash i NT Hash lecz hasła nie odnalazł (podobno w haśle znajduje się @ i myślę że dla tego go nie odczytał ).Wyczytałem gdzieś że przez Hash można znaleść hasło tylko potrzeba by było w jakimś formacie ale nie wiem jak to zrobić wiem tylko o stronie na której można dzięki 5 kompóterów przyspieszyć ten proces ale wyskakuje mi tam inwalid hash.Czytałem coś o programie pwdump2 i próbowałem coś nim zrobić na moim komputerze lecz od razu zamykał mi się system ,a w nowym kompie to w ogóle się nie otwierał.Próbowałem też zdobyć pliki SAM programem Lopthcrack.4.cracked lecz niestety na nowym komputerze wyskakuje komunikat o braku pliku wpcap.dll ( na starym laptopie program działa bez problemu ) Teraz męczę się saminside który łamie hasło już drugi dzień na moim kompie i nic z Hash które spisałem oczywiście.Zna ktoś jakiś dobry sposób by poznać hasło Admina i nie uszkodzić systemu?
Polaris32

Dołączenie: Pon Lut 08, 2010 12:47

Re: Jak poznac haslo admina?

Postprzez canine » Nie Lut 21, 2010 01:17

Witam,
Po pierwsze tak namieszałeś że nie wiem już na jakim komputerze co i jak zostało zrobione i czyj jest czyj.

Natomiast jedno wiem, można wykasować hasło administratora, mając dostęp do komputera i mogąc wybrać bootowanie z płyty. (mała uwaga ale istotna system musi być wyłączony, jak system mamy wyłączony w hibernacji wykasowanie hasła nie działa)

Należy zaopatrzyć się w płytkę Hirens boot CD aktualnie w wersji 10.1 następnie zbootować komputer z tej płytki i:
1. wybrać Start Hiren's BootCD
2. wybrać Password & Registry Tools ...
3. wybraż Active Password Changer 3.0.420 (NT/2000/XP/2003/Vista)
4. poczekać aż się wszystko ładnie załaduje i ostatecznie tylko zaakceptować info że zgadzasz się na uruchomienie nielicencjonowanej wersji Active Password Changer
5. następnie wybrać 1 i wcisnąć Enter
6. następnie wybrać dysk najprawdopodobniej będzie to 0 i nacisnąć Enter
7. zostanie odnaleziony plik sam potwierdzić enterem
8. tu wybieramy jakie konto chcemy zmienić proponuje konto Administrator czyli wybieramy 0 i naciskamy enter
9. nic nie zmieniamy tylko naciskamy "Y" czyli zgadzamy się na zapisanie aby "Clear this User's Passwords" czyli wykasowanie hasła na koncie Administrator
10. dostajemy komunikat o sukcesie i naciskamy dowolny klawisz
11. trzy razy naciskamy esc'ape
12. tu wybieramy 3 i wychodzimy z programu

Po ponownym uruchomieniu systemu wpisujemy login Administrator a hasło pozostawiamy puste i logujemy się na komputer z uprawnieniami administratora.

Pozdrawiam i powodzenia
canine

Dołączenie: Pią Mar 20, 2009 23:51

Powróć do Windows

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość