Actina Sierra E7400 czy warto ?

Wszystko co się tyczy zestawów komputerowych. Jakie podzespoły dobrać aby wszystko dobrze działało, jakich firm wybierać podzespoły, czego unikać przy wyborze sprzętu, jakich firm podzespoły są najtańsze, ...

Actina Sierra E7400 czy warto ?

Postprzez uomovero » Wto Sie 04, 2009 18:20

Witam
Chciałbym kupić komputer tak jak w temacie Actina Sierra E7400http://www.ceneo.pl/2377134 .Mam znajomego który oferuje mi w zasadzie nowy sprzet za cene 1800 zł , jakie sa wasze opinie ja jestem zupełnie zielony czy warto kupić ten zestaw .Wiem ,że cena takiego kompa zaczyna sie od 2300 jednak z drugiej strony za 1800 mozna złożyć sobie całkiem przyzwoity zestaw.
pozdrawiam
uomovero

Dołączenie: Wto Sie 04, 2009 18:15

Re: Actina Sierra E7400 czy warto ?

Postprzez canine » Śro Sie 05, 2009 00:20

Witam,
Uważam iż, należałoby odpowiedzieć sobie najpierw na pytanie do czego potrzeby jest Ci ten sprzęt?
Czy jest o wystarczających parametrach do Twoich wymagań?

Natomiast co do samego sprzętu, uważam iż jest z b. dobrych podzespołów, które bym polecił przy kupowaniu (składaniu) komputera.
1. płyta główna - Gigabyte ok np. dobra rozpiętość do ewentualnej rozbudowy procesora Intel® Core™ 2 Extreme / Intel® Core™ 2 Quad / Intel® Core™ 2 Duo / Intel® Pentium® Dual-Core / Intel® Celeron®, możliwość podłączenia karty do złącza PCI-E 2.0 x16 (szkoda że drugie złącze tylko PCI-E x4 czyli nie da się dołożyć drugiej karty i spiąć w cross fire no chyba że czegoś nie wiem), duża ilość slotów na pamięć RAM oraz tryb dwukanałowej obsługi pamięci, akceptowalna karta dźwiękowa on-board 8-kanałowa
2. dysk - SEAGATE'a 500 GB polecam
3. nagrywarka Super Multi LG myślę że OK
4. zasilacz - bardzo dobrej dobrej firmy CHIEFTEC
5. karta grafiki mogłaby być trochę mocniejsza, ale zawsze można wymienić (sprzedać starą na allegro i kupić nową mocniejszą)
6. Ładna stylowa obudowa przystosowana pewnie do tej konfiguracji i podzespołów
7. No i nie zapominajmy legalny system operacyjny, który zawsze legalnie można zamienić na windowsa XP ;)

Ogólnie uważam że zestaw na piątkę i w takiej cenie ja bym pewnie brał jak bym miał kupić komputer ;)

Powodzenia i do usłyszenia
canine

Dołączenie: Pią Mar 20, 2009 23:51

Postprzez uomovero » Śro Sie 05, 2009 06:46

Wielkie dzieki , graczem nie jestem dlatego myśle ,że wezme ten zestaw , prawdopodobnie jeszcze coś upiłuje z ceny.Mam jeszcze pytanie wspomniałeś caninie ,że mozna Viste wymienić legalnie na XP.Nie słyszałem o takiej możliwości jak to zrobić ?
uomovero

Dołączenie: Wto Sie 04, 2009 18:15

Postprzez canine » Czw Sie 06, 2009 21:47

Cieszę się że pomogłem.

Przepis na legalny Windows XP Professional jest prosty:
1. Musimy zaopatrzyć się w wersje OEM'ową systemu operacyjnego Windows XP Professional + klucz licencyjny (dowolny ale pasujący do Win XP)
2. Aktywować zainstalowanego windowsa dzwoniąc do microsoftu na podany numer (wyświetlony podczas próby aktywacji systemu) i podanie informacji o tym, że posiada się legalną wersję systemu Windows Vista, a oni podadzą cyferki do aktywacji zainstalowanego systemu.

Niestety jest małe ale o którym nie wiedziałem i niestety przez to wprowadziłem Cię w błąd za co sorki. A mianowicie możliwość tzw. downgrade'u przysługuje tylko posiadaczom Windows Vista Business oraz Windows Vista Ultimate i mają oni prawo do instalacji legalnie Microsoft Windows XP Professional oraz Microsoft Windows XP Professional x64 Edition oraz Microsoft Windows XP Tablet PC Edition.

No cóż sposób licencjonowania Microsoft'u nigdy nie był łatwy. ;)

Powodzenia i pozdrawiam
canine

Dołączenie: Pią Mar 20, 2009 23:51

Powróć do Zestawy komputerowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości