gigabyte

Wszystko co się tyczy płyt głównych. Z jakim chipsetem wybrać, jakie są najlepsze, jakie najtańsze, z jakimi wyjściami, ...

gigabyte

Postprzez maxior_85 » Nie Sie 09, 2009 12:33

witam
mam problemik z kompem, wogole sie nie laduje zaraz po zalaczeniu laduje sie do do roznych trybow(awaryjny, awaryjny z oblsyga sieci itd)od razu mowie ze po wcisnieciu nic sie nie laduje, probowalem odpalic plytke ale ona rowniez sie nie laduje nawet przy uzyciu f12. mam karte gigabyte ga-945pl-s3 i po wcisnieciu f9 wyskakuje mi informacja please install xpress recovery 2 from gigabyte cd title. niestety nie mam orginalnej plytki bo mi sie gdzies zapodziala, sciagnalem sterowniki ale i tak komp mi ich nie czyta. mam nadzieje ze ktos mi pomoze. tak na marginesie mam windowsa xp

ps przepraszam za nieinformatyczny jezyk ale jestem amatorem
maxior_85

Dołączenie: Nie Sie 09, 2009 12:32

Re: gigabyte

Postprzez canine » Nie Sie 09, 2009 23:21

Witam,
Po pierwsze jeśli widzisz ładujący się system oznacza to że problemem najprawdopodobniej jest system, a nie z płytą główna.
Rozwiązaniem Twojego problemu jest uruchomienie konsoli odzyskiwania i wpisanie polecenia chkdsk co spowoduje sprawdzenie i naprawienie plików na Twoim dysku. (w 90% wystąpienia tego problemu chkdsk pomaga podejrzewam że komputer został niewłaściwie wyłączony).

A teraz kroki jak to zrobić:
1. Musisz uruchomić system z płyty. Włóż płytkę do napędu i tak jak pisałeś po włączeniu komputera wciśnij F12 i wybierz uruchamianie z CDROM'u. Następnie pojawi się monit "naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch płyty ..." naciśnij dowolny klawisz np. spację.
2. Gdy pojawi się ekran „Instalator - Zapraszamy”, naciśnij klawisz R, aby uruchomić Konsolę odzyskiwania.
3. Jeśli na komputerze jest skonfigurowany podwójny lub wielokrotny rozruch, wybierz instalację, do której chcesz mieć dostęp z Konsoli odzyskiwania.
4. Gdy pojawi się odpowiedni monit, wpisz hasło administratora. Jeśli hasło administratora jest puste, po prostu naciśnij klawisz ENTER.
5. W wierszu polecenia możesz wpisz polecenie chkdsk poczekaj aż zakończy się sprawdzanie dysku wpisz exit.
6. Wyjmij płytkę CD z Windowsem z napędu i uruchom naprawiony system.

PS1. Na Twoim miejscu nie bawiłbym się takimi narzędziami jak xpress recovery 2. Nie wiesz co to nie znasz się nie dotykaj. Rozwalisz Sobie płytę główną, a to nie z nią podejrzewam jest problem.
PS2. Jeśli rzeczywiście nie reaguje płyta główna na F12 to wejdź może do biosu wciskając "del" i zobacz czy bios wykrywa napęd CD.

Pozdrawiam i powodzenia
canine

Dołączenie: Pią Mar 20, 2009 23:51

Postprzez maxior_85 » Pon Sie 10, 2009 09:06

canine napisał(a):Witam,
Po pierwsze jeśli widzisz ładujący się system oznacza to że problemem najprawdopodobniej jest system, a nie z płytą główna.
Rozwiązaniem Twojego problemu jest uruchomienie konsoli odzyskiwania i wpisanie polecenia chkdsk co spowoduje sprawdzenie i naprawienie plików na Twoim dysku. (w 90% wystąpienia tego problemu chkdsk pomaga podejrzewam że komputer został niewłaściwie wyłączony).

A teraz kroki jak to zrobić:
1. Musisz uruchomić system z płyty. Włóż płytkę do napędu i tak jak pisałeś po włączeniu komputera wciśnij F12 i wybierz uruchamianie z CDROM'u. Następnie pojawi się monit "naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch płyty ..." naciśnij dowolny klawisz np. spację.
2. Gdy pojawi się ekran „Instalator - Zapraszamy”, naciśnij klawisz R, aby uruchomić Konsolę odzyskiwania.
3. Jeśli na komputerze jest skonfigurowany podwójny lub wielokrotny rozruch, wybierz instalację, do której chcesz mieć dostęp z Konsoli odzyskiwania.
4. Gdy pojawi się odpowiedni monit, wpisz hasło administratora. Jeśli hasło administratora jest puste, po prostu naciśnij klawisz ENTER.
5. W wierszu polecenia możesz wpisz polecenie chkdsk poczekaj aż zakończy się sprawdzanie dysku wpisz exit.
6. Wyjmij płytkę CD z Windowsem z napędu i uruchom naprawiony system.

PS1. Na Twoim miejscu nie bawiłbym się takimi narzędziami jak xpress recovery 2. Nie wiesz co to nie znasz się nie dotykaj. Rozwalisz Sobie płytę główną, a to nie z nią podejrzewam jest problem.
PS2. Jeśli rzeczywiście nie reaguje płyta główna na F12 to wejdź może do biosu wciskając "del" i zobacz czy bios wykrywa napęd CD.

Pozdrawiam i powodzenia

dzieki za pomoc ale niestety ten sposob nie sprawdzi sie poniewaz ja sie nie moge dostac do konsolibo system po wykonaniu wyzej wymieninych czynnosci nie odpala plytki tylko wraca od nowa do trybow ...
maxior_85

Dołączenie: Nie Sie 09, 2009 12:32

Postprzez canine » Pon Sie 10, 2009 15:44

Witam,
Czyli problemem jest z uruchomieniem komputera z płyty CD możliwe przyczyny:
1. Nie działa F12
2. Nie wykrywa CDR'omu
3. Nie naciskasz dowolnego klawisza po pojawieniu się monitu "naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch płyty ..."

A możesz wejść do biosu wciskając crtl+F1 tuż po naciśnięciu przycisku power i początku uruchamiania komputera?

Powodzenia i pozdrawiam
canine

Dołączenie: Pią Mar 20, 2009 23:51

Powróć do Płyty główne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości